Om Os
Kvinden bag huset
Da Betina Lund Hammarberg første gang trådte ind i den store, gamle bygning i Hejls, var hun ikke i tvivl. Huset så dengang meget anderledes ud end nu og var nedslidt og ramponeret.
”Men jeg følte mig med det samme hjemme og tænkte, at det her kunne blive et rigtig lækkert sted”, siger Betina.
Hun ville skabe et sted, hvor gæsterne føler sig godt tilpas og også får en oplevelse ud af besøget.
Betina er uddannet tekstildesigner fra Designskolen Kolding, og den faglighed har hun brugt i indretningen af det 700 kvadratmeter store hus.
Designeren er ikke bange for at bruge farver eller for at sætte forskellige mønstre sammen, så der er overraskelser og oplevelser i alle rum.
”Jeg kan godt lide at arbejde med kontraster og kombinere noget, der ikke umiddelbart passer sammen. Det er ligesom at lave collager, som jeg har arbejdet meget med. Her tager man også forskellige dele ud af deres vante sammenhæng og sætter dem ind i en ny, så de tilsammen skaber en ny historie. Sådan har jeg også arbejdet med huset her”, fortæller hun.
Betina har længe haft en drøm om at drive bed & breakfast, og det blev muligt, da hun og familien i 2018 købte den gamle bygning i Hejls. Huset i Hejls rummer i dag både bed & breakfast, festlokaler samt Betinas Galleri Nebenting med kunst, design og vintage.
Historien
Den gamle bygning i Hejls er bygget til, at mennesker skal bo her, have det godt og få dejlige stunder i hinandens selskab.
Huset blev nemlig bygget i 1937 som alderdomshjem for områdets ældre. Allerede i 1931 havde den lokale frøken Louise Momsen Petersen givet sognerådet i Hejls en arv på 36.000 kroner, som var øremærket til et alderdomshjem for at sikre ældre en god alderdom.
De næste 50 år var der alderdomshjem her på stedet. I de første mange år måtte beboerne ikke være syge og plejekrævende, når de flyttede ind i huset, så det var et noget anderledes sted end vore dages plejehjem.
Her i huset hjalp beboerne til med praktiske gøremål, og de var med til at dyrke grøntsager og bær i den store køkkenhave. Alt mad blev lavet fra bunden.
Skiftende ledere af alderdomshjemmet – forstanderinderne – var med til at sørge for, at husets beboere havde det hjemligt. Her er blevet hygget og festet gennem årene, ligesom det sker i dag.
I januar 1988 sluttede epoken som alderdomshjem, og i de følgende mange år fik huset en række forskellige funktioner. Der var lokalhistorisk arkiv i kælderen og dagcenter på førstesalen, mens stueetagen blev til et lokalcenter, hvor byens foreninger og private kunne holde arrangementer og fester i de rummelige lokaler.
Fra 2014 stod bygningen tom og ubrugt hen, indtil Betina Lund Hammarberg og hendes familie købte huset i 2018 og sørgede for, at den smukke bygning igen er blevet et hus med masser af aktiviteter.